FAQ

Chiptuning is het aanpassen of beïnvloeden van de motormanagementsoftware. Hierbij worden de parameters van het motormanagementsoftware opnieuw afgestemd, maar dan met idealere waardes. Zo wordt de hoeveelheid brandstof die mag worden ingespoten en op welk tijdstip dit gebeurt aangepast en geoptimaliseerd. De aangepaste parameters blijven binnen de, door de fabrikant opgegeven, grenswaardes.

Iedere motor welke wordt aangestuurd door een computer(software) kan worden voorzien van een chiptuning. Echter kan het voorkomen dat het rendement te laag uit valt voor een bepaalde motor of dat de computer niet herschreven/gelezen kan worden.

Een fabrikant ontwikkelt een motor zodat deze overal ter wereld probleemloos dezelfde maximale prestaties kan leveren, zelfs bij extreme temperaturen en slechte brandstofkwaliteit om dit te kunnen waarborgen worden motoren begrensd ver onder hun constructie vermogen. In Europa moet de brandstof aan een DIN norm voldoen en is hierdoor van hoge kwaliteit. Ook extreme temperaturen zoals bijvoorbeeld in het midden oosten komen hier niet voor.
Ook kan het zijn dat een  motor erg arm afgesteld wordt in verband met de huidige milieueisen (euro normen). Door een iets rijkere afstelling wordt het rendement beter. Een beter rendement zorgt voor betere prestaties en een gunstiger voor het verbruik.
Tegenwoordig bouwen de meeste fabrikanten slechts 1 type motor voor een bepaald model en door middel van een softwarepakket wordt het vermogen bepaald. Een bekend voorbeeld hiervan is de Mercedes c200 of c220 cdi beide identieke motoren alleen een ander programma.

Mocht uw auto een dealer softwareupdate krijgen dan wordt het programma van uw auto overschreven met een nieuwere versie. Dit gebeurt in de regel alleen bij de merkdealer en bij auto’s welke net in productie zijn. Mocht dit onverwacht toch voorkomen dan kunt u op vertoon van de bon uw auto opnieuw laten tunen. Hierbij plaatsen wij niet het oude programma terug maar passen/tunen de nieuwe software van uw auto. Hiervoor vragen wij een bedrag van 50 euro ongeacht het merk of type. Bij het resetten van het geheugen of onderhoudsinterval blijft de tuning aktief.