Scroll Top
EGR/ uitlaatgas recirculatie

EGR/ uitlaatgas recirculatie

Het uitlaatgasrecirculatiesysteem (EGR) voert uitlaat gassen terug in de motor via de inlaat en door zuurstof gebrek reduceert hierdoor de NOx bij verbrandingsmotoren.
Het systeem wordt aan zeer hoge belastingen blootgesteld. Dat kan vooral tot problemen leiden bij voertuigen waarmee veel in deellast wordt gereden. In deellast wordt veel  uitlaatgas terug gevoerd, vooral bij diesel motoren wordt door toepassing de roetuitstoot hoger door gebrek aan zuurstof tijdens verbranding. Door de terugvoeren van deze lucht slibt bij veel motoren de inlaat dicht met roet.

Als een motor nieuw is en nog geen interne vervuiling heeft is het een perfect systeem, echter wanneer de inlaat dusdanig dicht slibt of de klep niet meer goed sluit neemt het  verbruik toe en het vermogen af. De lucht-brandstof verhouding verslechtert steeds verder en verliest aan rendement/de motor stikt als ware. Om dan dezelfde acceleratie te bereiken trapt men ongemerkt het gaspedaal verder in en neemt ook de inlaat vervuiling sneller toe.

Vooral lage toeren en korte ritten zijn extra belastend, de ANWB geeft aan ongeveer 100.000km als levensduur voor een egr klep. Uit ervaring merken wij dat EGR problemen vaak tussen de 50.000km en 200.000km is afhankelijk van merk model en gebruik, het komt vaak voor dat de EGR nog geen storing in het motormanagement geeft maar al wel problemen door vervuiling of niet goed werkende EGR zijn ontstaan. Door rijden met een kapotte EGR zorgt voor veel gevolg problemen en is niet raadzaam.

uitlaatgas

Herkenbare storingen.

  • Roetfilter raakt versneld vol
  • De motor levert minder vermogen
  • Het verbruik neemt toe
  • Motor kan zelfs gaan stotteren
  • Fout melding met uitlezen of storingslampje op dashboard.
  • Ongelijkmatig motorvermogen.
Er zijn 3 oplossingen voor een kapotte of slecht werkende EGR;
  1. EGR vervangen door een nieuw systeem en eventueel inlaat reinigen, bij veel automerken kan dit prijs technisch behoorlijk oplopen ivm onderdelenprijs en arbeidsuren voor vervanging.
  2. EGR sluiten, de egr permanent gesloten laten doormiddel van softwarematige aanpassing, in sommige gevallen is het noodzakelijk ook mechanische af te sluiten door een blindplaat/egr  plaatje. let wel! het stilleggen van de EGR moet men zien als een tijdelijke noodoplossing. Het deactiveren van de EGR zorgt ervoor dat de auto niet meer aan de afgegeven Euro norm en typegoedkeuring voldoet.
  3. EGR reinigen, de/montage egr klep en reinigen in speciaal bad of stralen dit proces is zeer arbeidsintensief.
Voor alle 3 oplossingen geldt dat de inlaat bij ernstige vervuiling ook gereinigd dient te worden, de arbeidstijd hiervoor varieert per auto en afhankelijk van vervuiling.
Bekende egr storingen:
    EGR Klep Foutcode: P0400
    EGR Klep Foutcode: P0401
    EGR Klep Foutcode: P0402
    EGR Klep Foutcode: P0403
    EGR Klep Foutcode: P0404
    EGR Klep Foutcode: P0405
    EGR Klep Foutcode: P0406
    EGR Klep Foutcode: P0407
    EGR Klep Foutcode: P0420
    EGR Klep Foutcode: P0430
    EGR Klep Foutcode: P0408
    EGR Klep Foutcode: P0409
    EGR Klep Foutcode: P0489
BMW EGR 257E00
BMW EGR 255B00
BMW EGR 004CAE
BMW EGR 272F00
BMW EGR 272E00
BMW EGR 282B00
BMW EGR 282C00
Mercedes EGR p 14CF
Mercedes EGR p 14B7
Mercedes EGR p 155D
Mercedes EGR p 2BAB
Mercedes EGR p 2BAC
Mercedes EGR p 1954

Wat is Uitlaatgas recirculatie systeem?

uitlaatgas

Een uitlaatgasrecirculatiesysteem, of EGR systeem, is een systeem dat een deel van de uitlaatgassen terugvoert naar de verbrandingskamer van een verbrandingsmotor. Dit helpt om de hoeveelheid NOx (stikstofoxiden) in de uitlaatgassen te verminderen en daarmee de uitstoot van schadelijke stoffen te reduceren.

Tuning
afspraak
Bereken direct hoe betaalbaar het is om jouw auto naar een hoger niveau te tillen. En wie weet ben je binnenkort de koning van de weg!