Scroll Top
Swirl / wervelkleppen

Swirl / wervelkleppen

Swirl flaps of wervelkleppen zijn kleine vlinderkleppen in het inlaatspruitstuk vlak voor de inlaatopeningen van de cilinderkop van veel moderne dieselmotoren en brandstofmotoren waaronder die van Alfa Romeo, Audi, BMW, Mercedes en Opel.

De kleppen zijn kleiner dan de inlaatkanalen en laten daarom lucht om hen heen passeren, zelfs wanneer ze “gesloten” zijn. De kleppen zelf zijn gemaakt van roestvrij staal of kunststof en is bevestigd aan een stangetje met twee kleine torxschroeven.

Door vervuiling door uitlaatgasrecirculatie, komt er een teerachtige afzetting van roet op de kleppen en de binnenkant van het inlaatspruitstuk. Na verloop van tijd kunnen de kleppen in een positie beginnen te plakken en kan het motormanagementsysteem een foutcode geven als de juiste flap/kleppositie niet binnen enkele procenten van de
gegeven posistie kan worden bereikt. Dit kan problemen geven met het motorvermogen, stotteren of slechter brandstof verbruik.

Bij sommige modellen, waaronder diverse BMW modellen kan de klep breken onder spanning en delen komen dan in de cilinder terecht. Dit veroorzaakt bijna altijd grote motorschade als gevolg van het los geraakte onderdeel, deze wordt dan met x 1000 toeren per minuut in de cilinder heen en weer geslagen met alle gevolgen van dien.

Een oplossing is preventief het vervangen van het inlaatspruitstuk om dit potentiele gevaar voor te blijven of het verwijderen met een speciale swirlflap delete kit om de open gaten in het spruitstuk te dichten die na het verwijderen van de kleppen ontstaan.

Na het plaatsen van deze swirl kit moet de sofware van de auto worden aangepast om storingen te voorkomen.

wervelkleppen

Wat zijn Swirl Flaps?

wervelkleppen

Swirl flaps zijn componenten die worden gebruikt in de inlaatkleppen van een verbrandingsmotor om de luchtstroom binnen de cilinder te beïnvloeden. Ze kunnen worden gebruikt om de luchtstroom te verhogen of te verminderen in specifieke delen van de cilinder, wat kan bijdragen aan een efficiëntere verbranding en een vermindering van uitstoot van schadelijke stoffen.

Tuning
afspraak

Zoekt u een manier om uw auto te transformeren van een trage schildpad naar een snelle haas? Of wilt u gewoon de buren jaloers maken met het geluid van uw uitlaat? TuneX heeft u gedekt! Maak een afspraak bij ons en laat onze autotuning experts uw auto tunen. Wie weet verlaat u onze garage als de koning(in) van de weg!

Privacy Preferences
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze via uw browser informatie van specifieke diensten opslaan, meestal in de vorm van cookies. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan zijn op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.